skip to Main Content
Mima'm: 650 959 288 Llavaneres: 658 184 038 Mataró: 695 455 563

Acompanyament com a Doula

L’origen de la paraula Doula ens dóna la clau per entendre el seu rol en la comunitat en general, i en la maternitat i la criança en particular. Doula és una paraula grega que significa “dona al servei de la dona”. Aquesta figura de servei es caracteritza per la humilitat, el respecte, la presència, la contenció i la mirada amorosa cap a la dona i el seu camí en la maternitat conscient.

No fa tants anys que les dones teníem un bagatge cultural hereditari sobre la maternitat, amb informació i experiències properes sobre la mateixa. Una comunitat femenina, una tribu, dins la qual cada maternitat era sostinguda i acompanyada per una xarxa de famílies, amigues, veïnes i llevadores. El part, el naixement i la criança històricament sempre han estat territori de dones.

En els darrers anys, la cultura occidental ha imposat canvis que inevitablement han arribat a la vida de les famílies, fet que ha provocat que el bagatge entre generacions quedi desdibuixat. El rol i la presència de la tribu s’han perdut, tot deixant maternitats i criances solitàries. D’altra banda, la medicina, practicada gairebé exclusivament per homes, ha pres el control dels naixements. El poder femení s’ha desplaçat del seu centre i la saviesa tradicional i ancestral ha quedat anestesiada.

Malgrat tot, però, ens trobem amb un renéixer en la consciència occidental. Les dones busquen recuperar el seu lloc de saviesa, i és aquí on estem essent testimonis del nou despertar del coneixement i saviesa femenins. És aquí on la figura de la Doula actua com a nexe entre la cultura de la maternitat, la societat actual i la saviesa que durant milers d’anys ha format part de les dones. La Doula ve a ser una sort de teixit connector que acompanya el despertar de cada dona cap a la saviesa maternal que caracteritza la nostra essència i naturalesa.

La maternitat és un viatge de canvis profunds. La vida s’expressa en la dona embarassada en tots els seus matisos. Si bé estem acostumats a una visió comercial i rosa de la maternitat, val a dir que, com a fidel expressió de la vida, té moltes altres tonalitats, colors i contrastos. La Doula pot acompanyar els diferents matisos que vagin sorgint durant el procés de maternitat.

La ciència actual i els estudis psicològics confirmen la importància fonamental de les primeres hores després del naixement. Són moments decisius per a la salut mental, emocional i física del nadó i la persona adulta en la que es convertirà.

Les Doules arriben com a Guardianes de la Vida, i aquesta vida té la seva porta en el moment del naixement. El tint mental de la nostra cultura requereix que aquest impuls intern sigui validat per la informació. Les Doules som també guardianes i transmissores d’aquesta informació que, si bé viu i pulsa en la fisiologia femenina, necessita del nostre vot de confiança per a florir. La informació ens fa forts allà on les pors necessiten ser transitades.

Una maternitat acompanyada és una maternitat fluïda, sincera i transformadora. El dolor i la complexitat poden ser presents, però a l’entregar-nos, obrim la possibilitat a la transformació, a la cura, a la vida que s’obre, s’expandeix i s’expressa en tot el seu potencial. Amb cada part neix una vida, una mare, un pare i una família. Cada naixement necessita d’un entorn favorable, cuidat, amorós i respectat per a florir.

Les competències de les Doules abarquen el terreny emocional, el pràctic i l’informatiu. Acompanyen aquests processos de transformació i obertura posant a l’abast de la mare i la família les eines necessàries per a caminar aquest viatge amb la major confiança possible.

Des de Mima’m oferim aquest acompanyament, amb les Doules de la “Xarxa de Doules Mima’m”, formades amb una mateixa mirada, enfocada a l’acompanyament i la contenció durant tot el procés d’embaràs, part, naixement, maternitat, paternitat, criança… amb una intenció d’impecabilitat i respecte cap a totes les dones i famílies que tinguem el privilegi d’acompanyar.

Back To Top